Oogmode én oogzorg

De landelijke trend is dat de zorg die u nodig heeft steeds meer bij u in de buurt zal plaatsvinden. Met de naderende vergrijzing is dit dé manier om lang zelfstandig uit de voeten te kunnen in uw eigen vertrouwde omgeving. Door het aanbieden van oogzorg in de eerste lijn wordt Stassar Optiek Waalwijk steeds meer een allround centrum voor niet alleen oogmode, maar ook oogzorg. Oogzorg in de eerste lijn wordt uitgevoerd door de optometrist. De optometrist onderzoekt en beoordeelt alle oogklachten en bepaalt vervolgens of verder onderzoek en/of behandeling door de oogarts noodzakelijk is. 


Optometrisch onderzoek

Zonder tussenkomst van een oogarts kan de optometrist zelfstandig een optometrisch onderzoek uitvoeren op de gezondheid en functioneren van het oog. Denk hierbij aan een verminderde gezichtsscherpte, een hoge oogdruk, oogklachten bij diabetes, oogklachten bij kinderen vanaf 10 jaar of als u een preventief oogheelkundig onderzoek wenst.

Onze optometrist werkt uitsluitend op afspraak. Wilt u meer weten? Loop dan eens binnen of neem contact met ons op. 


Samenwerking huisarts, oogarts en optometrist

Een goede samenwerking tussen huisarts, oogarts en optometrist maakt het mogelijk de oogzorg efficiënt in te richten. De optometrist richt zich voornamelijk op vooronderzoek en controle´s en werkt als filter in de eerstelijns oogzorg. Indien noodzakelijk zal de optometrist u gericht doorverwijzen naar de oogarts voor nader onderzoek en/of behandeling. in 60% van de gevallen blijkt een doorverwijzing naar de oogarts niet noodzakelijk.

Stassar Optiek Waalwijk werkt samen met huisarts en oogartsen uit de regio. Ook op het gebied van diabetes ketenzorg, waardoor u voor uw netvlies (fundus) controle bij ons terecht kunt.


Verwijzing en declaratie

Het optometrisch onderzoek kan worden gedeclareerd via uw zorgverzekeraar. Echter om de declaratie in te kunnen dienen bij de zorgverzekeraar is een geldige verwijzing van de huisarts naar de optometrist noodzakelijk. Zonder verwijzing kan het onderzoek wel uitgevoerd worden, maar betaalt u het onderzoek zelf. Tarieven zijn idem aan de tarieven van een optometrisch onderzoek in het ziekenhuis. Echter in het ziekenhuis ziet u vaak ook een oogarts waardoor de kosten vele malen hoger zijn.